3 razlogi za barvanje strehe

Strehe, ki varujeje naše hiše, so velikokrat malce zapostavljene in pozabljene. Če streha enkrat opravlja svojo vlogo, to še ne pomeni, da nam zanjo ni treba skrbeti. Prav tako kot to velja za druge reči, je tudi na tem področju potrebne nekaj pozornosti in nege, da bi nam služila karseda dolgo.

Streha je lahko narejena iz različnih materialov. Poznamo klasične strešnike, betonske, cementne in pločevinaste. Različni materiali terjajo različno vrsto vzdrževanja. Pločevinaste strehe barvamo in zaščitimo z zaščitnim premazom, tudi ostale vrste streh pa lahko barvamo.

Zakaj barvati streho?

Če se sprašujete, zakaj bi sploh barvali streho, vam lahko zaupamo, da iz vsaj treh različnih razlogov:

  • Prvi je povsem stilski, in sicer z novo barvo strehe naša hiša pridobi močno osvežen in modernejši videz.
  • Drugi, še pomembnejši razlog je podaljšanje njene življenjske dobe. Verjetno bi to morali postaviti kar na prvo mesto.
  • Tretji razlog pa je povezan z izboljšano odpornostjo na zunanje vremenske vplive, ki sicer uničujejo kritino, hkrati pa vplivajo tudi na kakovost bivanja. In ne le na kakovost, pač pa tudi na stroške.

Vpliv na ogrevanje in hlajenje

Dobro vemo, koliko na račun za električno energijo doda priganjanje klimatske naprave poleti in kako zelo nas boli denarnica pozimi, ko topel zrak vse prehitro uide na plano. Ustrezna barva za strešnike lahko reši precej teh težav. Enako kot velja za dotrajana okna in vrata, velja tudi za streho.

Barva za strešnike TEKNOS KIRJO TILE

Barva za strešnike TEKNOS KIRJO TILE — Barvajmo.si

Če so okna in vrata stara in zdelana, potem bodo prepuščala preveč toplote. Poleti v hišo, pozimi pa iz nje. Tudi skozi strop in streho lahko toplota uhaja bolj ali manj. Seveda je prav tako precej odvisno od izolacije, a pravilno zaščitena streha lahko naredi veliko dobrega za naš proračun.

Lahko barvamo sami?

Barvanje strehe samo po sebi ne zahteva posebnega znanja, gre pa vendarle za delo na višini, ki je vedno lahko nevarno. Zato je morda bolje, da na pomoč pokličemo izkušene mojstre, ki bodo znali svetovati tudi pri izbiri ustrezne barve. Zelo kvalitetne so denimo tiste pod blagovno znamko TEKNOS. Je pa potrebno streho najprej temeljito očistiti. Kaj hitro se na njej namreč razraste mah in se nabere umazanija.

Strehe tako velikokrat čistijo s pranjem pod visokim pritiskom. Potrebno je preveriti, da je kritina nepoškodovana, sicer jo je potrebno vsaj delno zamenjati in nadomestiti z novimi strešniki. Za barvanje strehe je treba izbrati ustrezen dan, ko ni pričakovati padavin in se temperature gibljejo med 15 in 25 °C. Pozorni moramo biti tudi na veter in primerno zračno vlažnost med 40 in 85 %.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Komentiranje onemogočeno.