3 razlogi, zakaj so toplotne črpalke pametna naložba

Znano je, da je ogrevanje eden večjih in neobhodnih stroškov vsakega izmed nas. Še posebej lastniki hiš se temeljito lotijo preračunavanja in iskanja najcenejših opcij ter alternativ. Ker ogrevanje ne pomeni zgolj toplih prostorov, pač pa tudi ogrevanje sanitarne vode, ni nepomembno, ali vse skupaj ogrevamo na olje, pelete, elektriko ali kako drugače.

V veliko pomoč pri tem, kot tudi prihranku, lahko odigra toplotna črpalka. Če ste morda kje slišali, da se vgradnja toplotne črpalke ne izplača, ali pa, da je vložek vanjo bistveno previsok, razmislite še enkrat. Koristi teh naprav so bistveno večje, kot bi si mislili, o tem pa se lahko prepričate na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/ in v spodnjih treh razlogih, zakaj so toplotne črpalke zagotovo pametna naložba.

1. Prihranek pri strošku za ogrevanje

Da z uporabo toplotne črpalke prihranimo pri stroških za ogrevanje, čivkajo že vrabci na veji. Seveda je potrebno zadostiti nekaj kriterijem, da se vse skupaj izplača, a na koncu pod črto lahko ugotovimo, da je prihranek precejšen. Prav tako se je potrebno pred vgradnjo odločiti za optimalno velikost in vrsto naprave.

Toplotna črpalka Yutaki S

Toplotna črpalka Yutaki S

Vsekakor so toplotne črpalke postale že skorajda nuja pri vseh novogradnjah, njihova vgradnja pa je tako enostavna, da se brez težav vgrajujejo tudi v zgradbe starejšega datuma. Je pa potrebno biti pri slednjih pozoren na stanje glede izolacije. Če je ta zelo slaba, potem toplotna črpalka ne bo tako učinkovita, kot bi bila v primeru, če bi bila izolacija na primerni ravni.

2. Skrb za okolje

Toplotna črpalka je naprava, ki ob tem, da znižuje naše stroške za ogrevanje, poskrbi tudi za čistejše okolje. To doseže s tem, da za svoje delovanje ne troši goriv, kot so denimo olje, drva in peleti, pač pa potrebuje zgolj okoliški zrak in/ali vodo ter nekaj malega električnega toka.

Prav zaradi vsega naštetega ne čudi, da so toplotne črpalke zajete tudi v ekosklad, ki močno zniža začetno ceno same naprave. Torej, skrb za naravo, ki gre z roko v roki tudi s skrbjo za denarnico. Popolno!

3. Enostavna uporaba

Še en razlog, ki prepriča v to, da so toplotne črpalke dobra naložba, tiči v njihovi enostavni vgradnji in uporabi. Dejansko je potreben zgolj pritisk na en gumb, za vse ostalo pa bo poskrbela naprava sama. Prav tako naj vas ne skrbi, kako boste priklopili toplotno črpalko na vaš obstoječi, še vedno delujoči bojler, ki ga želite obdržati.

Toplotna črpalka Yutaki S80

Toplotna črpalka Yutaki S80

Čeprav so na voljo takšne toplotne črpalke, ki pridejo v kombinaciji z bojlerjem, pa so na izbiro tudi tiste brez, ki se jih povsem enostavno priklopi na obstoječo inštalacijo. Toplotna črpalka za sanitarno vodo bo v vaši hiši poskrbela za to, da boste pri ogrevanju sanitarne vode prihranili kar do 70 % energije! Morda tega niste vedeli, ampak toplotna črpalka je lahko (ob ustreznih pogojih) tudi edini vir ogrevanja v objektu.

Vsekakor pa se pred nakupom toplotne črpalke posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Ta vam bo znal ustrezno svetovati in vam pomagal izbrati pravi tip toplotne črpalke glede na pogoje in pričakovanja. Ni vseeno, v kakšnem stanju je izolacija vaše hiše, koliko prostora ogrevate in kakšen sistem ogrevanja uporabljate trenutno. A nekaj ostaja jasno, toplotne črpalke so v veliki večini primerov pametna naložba!

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.