5 nasvetov za vzgojo bonsaja

Bonsaj je lončnica, ki dejansko ne predstavlja posamezne vrste drevesa oziroma rastline, temveč se beseda nanaša na drevesce v loncu oziroma koritu, ki ga negujemo tako, da ostane majhno in pritlikavo. Vzgoja bonsaja izvira iz japonske kulture ter tradicije in je nekaj posebnega prav zato, ker zahteva veliko potrpežljivosti – zenovske potrpežljivosti, bi lahko rekli.

Bonsaj lahko že kupite in kasneje skrbite za nadaljevanje obrezovanja, ali pa je lahko vzgoja bonsaja tudi popolnoma lasten projekt. Če imate dovolj potrpežljivosti, seveda …

Kako poskrbeti, da bo vzgoja bonsaja kar najbolj preprosta?

1. Kakšen bonsaj?

Če želite ustvariti popolnoma svoj bonsaj, morate najprej izbrati vrsto drevesa. Razmislite o tem, ali so vam bolj pri srcu iglavci ali listavci, morda celo sadna drevesa. Razmislite, ali boste imeli drevesce ves čas notri, ali ga boste imeli večino časa postavljenega zunaj – vsako drevo ni primerno za vsako podnebje. Ne pozabite tudi na to, da potrebujejo različna drevesa različno svetlobe.

2. Seme ali potaknjenec?

Vzgojite rastlinico iz semena oziroma uporabite potaknjenec. Najbolje je, da pri tem sledite letnim časom – seme za bonsaj (na primer želod) imejte čez zimo na hladnem, spomladi pa ga posadite v prst in počakajte, da vzklije.

3. Redno obrezujte vejice.

Da bi bonsaj dejansko ostal miniaturno drevo, je treba oblikovati krošnjo, še posebej nujno pa je rezanje vršičkov. Da drevesa v naravi preživijo oziroma si zagotovijo dovolj sončne svetlobe, rastejo visoko v zrak – in to je tisto, kar pri bonsaju preprečujemo. Poganjke torej redno režemo, prav tako pa obrežemo vse stare vejice, da s tem spodbudimo k poganjanju novih (a v širino, ne v višino).

4. Odstranjujte velike iglice in liste.

Drevesce bo sprva poganjalo liste in iglice normalne velikosti, ki jih je treba rezati, da nato namesto njih poženejo miniaturni.

5. Skrbite za presajanje in obrezovanje korenin.

Tako kot krošnjo, je treba pazljivo redno krajšati in obrezovati tudi korenine, saj se tudi te ne smejo razrasti (nenazadnje rastlina raste v posodi). Poleg tega naj bi imel lep bonsaj tudi nekaj nadzemnih korenin. Pri presajanju postimo del korenin izpostavljen, da olesenijo in pričnejo počasi spominjati na zverižene miniaturne rogovile.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Komentiranje onemogočeno.