7 zdravilnih zelišč na domačem vrtu

Zdravilna zelišča, zeleno dišeče kraljestvo, polno skrivnosti, ki si ga človeštvo že od samih začetkov tako zelo želi spoznati. Mirno lahko celo trdimo, da je fitoterapija – zdravljenje z rastlinami, nenavadna, alkimiji podobna znanost. Naši predniki so poznali skrivnosti zelišč, ne da bi študirali botaniko ali medicino.

Zelišča niso prav nič zapletena, preprosta so. Včasih so vse gospodinje pripravljale svojim družinam zdravilne čaje, esence in obkladke. Danes jih ne odkrivamo na novo, temveč zgolj obnavljamo stara znanja.

V najožjem družinskem krogu

Številna zdravilna zelišča so se udomačila v naših zelenjavnih vrtovih. Gre za aromatična kuhinjska zelišča, kot so peteršilj, timijan, majaron, pehtran, rožmarin, žajbelj, bazilika, šetraj, kamilica … Druga zelišča rastejo na travnikih, na obrobju gozdov ali celo visko v gorskih stenah: meta, materina dušica, mak, trpotec, preslica, boraga, krvavi mlečnik, šipek, ognjič, tavžentroža, koprive …

Glede na uporabo in učinkovitost dobijo zelišča skoraj pesniške nazive: zelišče zoper vročino, zelišče za ženske težave, zel za kurja očesa, cvetlica strasti, zel za pomirjanje živcev itd.

Nabiranje zelišč je lahko izjemno sproščujoč hobi, v katerega lahko vključimo celotno družino, še posebej majhne otroke. Nabiramo jih lahko med počitnicami, na morju ali v gorah, lahko pa si sami pripravimo vrtičke, gredice ali korita z gojenjem tistih zeli, ki so nam najljubše. Vsak zase bi si moral narediti lastno zalogo zdravilnih zelišč, bodisi za pripravo odličnih čajev, likerjev ali celo krem.

Umetnost nabiranja za zdravje in lepoto

Nabiranje zelišč je umetnost, ki zahteva nekaj znanja, potrpežljivost in tudi spretne prste. Temeljno načelo nabiranja zelišč je: cvet, list ali korenino je treba odtrgati ob tisti uri, tisti dan ali v tistem času, ko je rastlina najbolj učinkovita. To se imenuje »čas rastlinskega balzama«.

Najprimernejši čas za nabiranje je zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, rosa na rastlini se mora že posušiti, a je še ne sme preveč ožgati sonce. Nabiranje v dežju se odsvetuje, saj se vlažne rastline težje posušijo, večinoma splesnijo in so neuporabne. Liste nabiramo preden rastlina cvete, ker cvet rastlino izčrpa. Nekatere dišavnice lahko trgamo celo leto, pri nekaterih so deli uporabni samo v določenem letnem času.

Osnovne značilnosti in uporaba

Prav fascinantno je dejstvo, da je treba pri zeliščih najprej razumeti osnovno psihologijo rastlin, da lahko spoznamo njen značaj in uporabnost. Včasih so ljudje razbrali lastnost zeli po obliki, okusu in barvi. Vse rastline z rumenim sokom so grenke, uporabne za težave z jetri. Rastlina s temno rdečim cvetom deluje krepčilno, bela barva pa daje slaboteb zdravilen učinek. Črna ali rjava barva sta zanemenji nevarnosti ali strupu.

Zdravilne rastline

Preden ugotovimo, za kaj se zelišče uporablja, je treba poznati osnovno psihologijo rastline.

Dandanes razvrčamo zelišča in rastline v družine. Bučnice (kumare, buče) delujejo odvajalno; križnice (korenje, pastinak) učinkujejo spodbujevalno; rožnice vseh vrst učinkujejo krepčilno; ustnatice (meta, melisa, timijan) pospešujejo potenje.

Zdravilna zelišča naših vrtov

  1. Peteršilj – že rimski gladiatorji so pred bojem zaužili peteršilj, saj so si z njim baje krepili mišice. Dandanes uživa splošno naklonjenost in njegova uporabna vrednost je veliko več kot to, da je peteršilj samo za okras. Je napogrešljiv. Izmed vseh rastlin ima daleč največ vitamina C, poleg poživljajočega učinka pa ga zeliščarji priporočajo pri jetrnih obolenjih, celulitu in revmatizmu.
  2. Timijan – ima močne aseptične lastnosti, ubija bacile in viruse. Pravijo mu antibiotik revnih. Vsebuje antispeptik timol, ki deluje kot baktericid. Uporabljajo ga v farmacevtiskih pripravkih, sirupih, balzamih in raztopinah. Prav tako je odlična začimbna popestritev mesnih in zelenjavnih jedi.
  3. Rožmarin – v srednjem veku je veljal za resnično čudežno zel. Z njim so lajšali revmo, blažili napade histerije ali oožnosti. Dalje sega uporaba pri jetrnih in želodčnih težavah, pri ohramitvah, težavah z dihali ali celo pri spolni nemoči. V kuhinji ima dokaj častno mesto, saj z njim začinimo meso, omake in juhe.
  4. Žajbelj – posvečena zel, ki so mu srednjeveški zdravniki pripisovali nejvišja prizananja. Iz tistih časov tako izhaja rek »Kako lahko umre človek, na čigar vrtu raste žajbelj«. Preprečuje nočno potenje, zato ga dajemo bolnikom ob visoki vročini, učinkuje tudi protivnetno, zao se ga uporablja za gripozna oboljenja ali zdravljenje bolezni dlesni. Tudi v kuhinji ima svoje mesto, odlično se obnese v kombinacijo s svinjino.
  5. Bazilika – izvira iz Indije, ne iz Italije, kot nas večina zmotno misli. Se pa je odlično prilagodila sredozemskemu podnebju. Bazilika zagotavlja dobro prebavo, ker varuje pred želodčnimi krči in črevesnimi infekcijami. Bazilikin čaj pospešuje spanje in ureja prebavo.
  6. Lovor – plemenita rastlina, ki že od nekdaj krasi čela pesnikov, cesarjev, generalov. Lovorovo drevo je bilo posvečeno Apolonu, bogu umetnosti in sonca, obžarjenem s slavo. Danes ga pogosteje kot na glavo dajemo v juhe in omake. Na deželi se uporablja za prekaljevanje svinjine. Daje se ga v marinade, ker jih dobro konservira. Je eno izmed najboljših blažilnih sredstev pri želodčnih krčih ali bljuvanju. Če ga uživamo v večjih količinah, je pruska kislina, ki jo vsebuje, za telo strupena.
  7. Meta – v arabskih deželah vsi trgi dišijo po meti, saj le-ta prežene muhe in komarje. Iz palač in najpreprostejših hiš se dviguje vonj po čaju iz poprove mete; pitje čaja je sveti obred in hkrati preventivni moder ukrep. Meta je odlično zaščitno sredstvo, ker je izredno antiseptična. Deluje razkuževalno, pospešuje prebavo, pomirja kolcanje, želodčne krče in odpravlja črevesne zajedalce. Imela naj bi celo učinek afrodizijaka.

Narava je najboljši zdravnik, saj pozdravi tri četrtine vseh bolezni… Tega se je zavedal tudi Galen, eden izmed prvih genialnih zdravnikov, ki je širil znanje o zdravlnih zeliščih po svetu, številne recepture pa uporabljamo še danes.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.