Kako izbrati pravo jedilno mizo?

Ste v fazi, ko nakupujete jedilno mizo in se v poplavi različnih materialov in oblik nikakor ne morete odločiti? V nadaljevanju boste lahko prebrali nekaj nasvetov na to temo, kot tudi zakaj so določene jedilne mize za vas morda primernejše od drugih.

Jedilna miza je vsekakor kos pohištva, ki je redno v uporabi. Ob vsakem obroku se za njo zbere celotna družina, ki tam poseda tudi čez dan. Gre torej za zelo pomembno izbiro, saj si v jedilnici želite dobrega in sproščenega počutja za uživanje v hrani in druženju.

Katero obliko izbrati?

Pri izbiri oblike jedilne mize je ključnega pomena to, kako velik prostor imate na voljo in koliko oseb bo za mizo sedelo. Če je vaša jedilnica manjša, bo verjetno najbolj praktična jedilna miza kvadratne ali pravokotne oblike. Imejte pa v mislih tudi dovolj prostora za vstajanje in sedenje od stene.

V večjih jedilnicah so dobrodošle okrogle ali ovalne mize, pri čemer bodite pozorni na število stolov okoli nje. Okrogla miza je namreč videti velika, a je pri sedenju za njo hitro premalo prostora. Če želite prihraniti nekaj prostora, si lahko omislite tudi raztegljivo jedilno mizo, ki med neuporabo zaseda precej manj prostora.

Materiali jedilnih miz

Radi rečemo, da ljudje najprej okušamo z očmi. Kar se hrane tiče, seveda. Prav tako pa z očmi nakupujemo. Če je nekaj na pogled lepo, še ne pomeni, da je tudi praktično za uporabo in nam bo kasneje všeč. Velika steklena miza se morda zdi popolna in elegantna izbira.

A le do trenutka, ko na njej opazimo prve odtise rok ali pa nas pri polaganju rok nanjo zazebe. Jedilne mize so lahko tudi plastične ali lesene, pri čemer je potrebno reči, da je les vedno precej optimalna izbira. Tako zaradi videza kot topline, ki jo oddaja.

Manjše jedilnice

Garsonjere in druga manjša stanovanja navadno nimajo velikih jedilnic, zato je potrebno tam zelo modro izbirati elemente za v kuhinjo. Enako seveda velja za jedilno mizo, ki naj bo v prvi vrsti praktična in naj ne zavzema preveč prostora.

Manjša kuhinja

V manjši kuhinji je smiselno izbrati manjšo jedilno mizo.

Ker pa nekaj površine mize vseeno potrebujete, lahko nekaj prostora prihranite s pametno izbiro kuhinjskih stolov. Ti naj bodo zasnovani tako, da se v popolnosti pospravijo do mize, lahko pa si na eni strani omislite tudi klop, kar še dodatno prihrani več kot potreben prostor okoli mize.

Kako veliko jedilno mizo izbrati?

Ker pri izbiri jedilne mize ne moremo gledati le na prostor, ki nam je v jedilnici na voljo, je potrebno razmisliti tudi o številu oseb, ki bodo za mizo sedele. Nekako splošno velja, da moramo pri jedilni mizi na osebo odšteti 80 cm.

Potemtakem je jasno, da za štiri osebe potrebujemo jedilno mizo dolžine 120 cm. Pa še glede priporočene razdalje od stene oziroma druge ovire. Ta naj bi za nemoteno sedenje znašala vsaj 80 cm.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.