Kako vzgojiti popoln čili?

Mnogi se sprašujejo, zakaj ljudje sploh posegamo po tako pekočih rečeh, kot je čili. Spada v isto vrsto kot paprika, le da je malce bolj »hud« do našega jezika. A za čili je znano, da deluje zelo pozitivno na naše zdravje, saj čisti telo in pospeši prebavo, za kar zasluge nosijo kapsaicinoidi v njem.

Čeprav je za čili znano, da je dober zaviralec bolečine, pa jo na drugi strani ob neprevidni uporabi tudi povzroča. Pa tudi zelo specifičen okus doda jedem, pri katerih ga uporabljamo. A tokrat ne bomo govorili o receptih, pač pa o tem, kako vzgojiti popoln čili. Kdaj se tega lotiti, na kakšen način in predvsem, katero vrsto izbrati.

Od semena do ploda

Čili lahko vzgojimo popolnoma od prvega koraka. Po uporabi čilija, ki nam je ljub, enostavno odstranimo semena, saj teh navadno ne uživamo. Nato jih le na hitro očistimo in spravimo na varno in suho mesto. Tudi običajna kuverta bo zadostovala.

Ko napoči čas za prebujanje semen (to je nekje sredi januarja do februarja), semena vzamemo iz kuverte in jih izpostavimo vlagi. Lahko jih za 24 ur namočite v vodo ali pa položite na vlažno vato ter postavite na okensko polico. Če je v bližini radiator, še toliko bolje.

Sajenje čilija

Semena, ki naslednji dan plavajo na površju niso primerna za sajenje. Preostale pa s pinceto nežno posadite v za to namenjene lončke. Načeloma lahko tudi v jogurtove, a imate v trgovinah z vrtnimi pripomočki na izbiro tudi zelo priročne in poceni »inkubatorje« ali kalilnike v ta namen.

Semena ne rinite v zemljo pregloboko. Raje jih zgolj prekrijte z nekaj zemlje, nato pa to tudi zalijte. Semena za klitje potrebujejo ustrezno temperaturo med 25 in 28 °C in nekaj časa. Teden do tri tedne pa nato traja, da krasno zeleno stebelce z lističem ali dvema pririne na plano.

Posončite svoj čili

Čili je rastlina, ki (tako kot druge, a še bolj) obožuje sonce. Ko enkrat vzklije, ga prestavite na kakšno sončno polico. Bodite pa pozorni na morebiten nastanek plesni. Ta se rada pojavi v tako imenovanih inkubatorjih, saj ti zadržujejo vlago, kar pa je idealen pogoj za nastanek plesni.

Vsake toliko vendarle prezračite zemljo tako, da zgornji del odstranite za nekaj minut. Prav tako bodite previdni pri zalivanju in prej vedno preverite zemljo. Ta suha nikoli ne sme biti, prav tako pa tudi ne pretirano prepojena z vodo. V tem primeru lahko namreč pride do gnitja korenine in vaš projekt bo ogrožen. Pomagate si lahko s pršilko za vodo.

Kdaj na prosto?

Vaši čiliji bodo precej hitro rasli in bodo za presajanje godni, ko boste videli, da so trenutne posodice vsekakor premajhne in ima rastlina že nekaj lističev. Čili presadimo v večje posode (ali pa na vrt) nekje marca, ko so zunaj že bolj prijetne temperature. Ne pozabite na redno zalivanje in preverjanje napredka, ki vam bo vedno znova prineslo nasmešek na ustnice.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.