Marčevska vrtna opravila

V prvi polovici meseca marca sadike negujemo v ogrevanih prostorih, druga polovica meseca pa je že bolj primerna za zunanje delo na vrtu. Vrtna opravila v tem mesecu narekujejo predvsem spreminjajoče se vremenske razmere, ki pogosto vplivajo na to, da moramo svoje vrtne načrte prestaviti na aprilski čas.

Sadike že nestrpno čakajo na končno osvoboditev na prosto, s setvami pa je v tem času bolje počakati. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejša marčevska vrtna opravila, ki smo jih razdelili na 4 glavne kategorije. Osredotočili se bomo na opravila, ki se v marcu odvijajo na zelenjavnem, zeliščnem, sadnem in okrasnem vrtu.

1. Opravila na zelenjavnem vrtu

Najprej pospravimo še zadnje ostanke zimske zelenjave. Grede nato prerahljamo in pognojimo s kompostom ali hlevskim gnojem, ki mora biti dobro uležan. Vse skupaj prekrijemo s folijo ali tunelom ter počakamo vsaj teden dni, da se zemlja primerno ogreje. Šele nato lahko pričnemo sejati zgodnjo zelenjavo.

Sadike, vzgojene februarja, premestimo v toplo gredo. Na grede, kamor nameravamo posaditi papriko, paradižnik, čebulo ter podobne vrtnine, posejemo še rastline za gnojenje, na primer deteljo. Glavnato solato, por, zelje, ohrovt, cvetačo, blitvo in por v toplo gredo zasejemo v drugi polovini marca.

2. Opravila na zeliščnem vrtu

Zastriko, ki na zeliščnem vrtu ni razpadla, odstranimo. Na ta način se bo zemlja hitreje ogrela. Nato obrežemo vsa olesenela zelišča in odstranimo še odmrle ostanke zelišč. Sledi priprava grede za setev zelišč.

Baziliko, majaron, koper in tolščak sejemo pod zaščito oziroma tunelom. Ob primernem vremenu pa na prosto lahko posejemo peteršilj, ognjič, dihnik in krešo. Poleg tega lahko posadimo še nekatera trajna zelišča, kot so melisa, pelin, gabez, origano in luštrek.

3. Opravila na sadnem vrtu

Če je zemlja že odmrznjena, ob primernem vremenu sadimo drevje. Gradimo špalirje in obrezujemo sadno drevje ter ga gnojimo. Drevesa po potrebi zavijemo v kopreno. S kompostom pognojimo jagode, pred tem še zrahljamo zemljo.

4. Opravila na okrasnem vrtu

Travo najprej dobro pograbimo in prezračimo. Proti koncu meseca jo tudi pognojimo. Okrasnim travam porežemo listje, približno 5 do 10 centimetrov nad tlemi. Pregledamo poti, škarpe, ograje in zidove ter jih po potrebi popravimo.

Uredimo grede s trajnicami. V tem času sadimo čebulnice, na primer gladiole in lilije. Strižemo in obrezujemo živo mejo ter grmovnice, vrtnicam pa odstranimo zimsko zaščito. Trajnice in okrasno drevje pognojimo. Če so noči hladne, zaščitimo občutljive čebulnice.

Če imamo na svojem vrtu ribnik, ga temeljito očistimo, okoli njega pospravimo in očistimo vse odmrle rastline oziroma njihove dele.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.