Na kaj paziti pri nakupu nove kuhinje?

Kuhinja je vsekakor eden pomembnejših prostorov vsakega doma. V njej preživljamo čas med pripravljanjem in uživanjem jedi, posedimo ob kavi z družino ali prijatelji, marsikje pa je tudi osrednje zbirališče celotne družine. Želja vseh je, da je kuhinja lepa, prostorna, funkcionalna, moderna, …

Ko nastopi trenutek za nakup nove kuhinje, so naše misli polne vprašanj, zahtev in pod vtisom bogate izbire. Toda kakšno izbrati in na kaj je potrebno zares paziti pri nakupu nove kuhinje? O tem nekaj več v nadaljevanju članka.

Je dovolj prostora za vse, kar ste si zamislili?

Najprej v roke vzemite papir, svinčnik in meter. Narišite vse, kar ste si zamislili, postavite na papir in izmerite prostor. Označite, prečrtajte, dopišite in brišite. Vrzite kak list tudi v koš, vse dokler ne boste zadovoljni s tistim, kar je na njem.

V primeru, da je vaš prostor za kuhinjo tako specifičen, da boste težko našli sestavljeno kuhinjo v prodajalnah, boste morali morda pomisliti na izdelavo po meri.

Pogovorite se s partnerjem

Ker bo kuhinjo verjetno uporabljalo več ljudi, je vsekakor dobro, da se o njej že pred nakupom uskladita vsaj partnerja. Če nista ravno oba kuharska genija in zaljubljena v kuhanje, bo eden od njiju tam preživel precej več časa kot drugi.

Izbira kuhinje

Izbira kuhinje vsekakor ni enostavna naloga. Za začetek je treba uskladiti želje uporabnikov.

Upoštevajta drug drugega, napišita pozitivne in negativne točke. Prisluhnita vsem željam in se uskladita, še preden se podata v lov za novo kuhinjo.

Imate mojstre za vodovod, elektriko in mizarska dela?

Vsak bi bil rad mojster za tisoč in eno stvar, a včasih je enostavno potrebno pogledati resnici v oči in priznati, da vsega pač ne znamo. Verjetno boste potrebovali vodovodarja pri sestavljanju odvodnih cevi kuhinjskega korita, morda kaj okrog grelnika za vodo, pipe in podobno.

Potem je tu vedno prisotna in še kako nevarna elektrika. Če niste strokovnjak, potem se z njo ne želite igrati. Pa ne gre le za nevarnost pri samem priklopu naprav, pač pa tudi za možnost, da se kaj zveže narobe in povzroči hudo okvaro kasneje ob uporabi.

Kaj pa mizar? Včasih je potrebno kaj obrezati, zgladiti, izvrtati in ob tem ne poškodovati lepe nove kuhinje. Če vse to obvladate in imate primerno orodje, potem vsa čast! Sicer pa bo bolje, da pokličete izkušenega mizarja.

Vzdrževanje in čiščenje

Pri nakupu nove kuhinje nikoli ne smete gledati samo na to, da bo ta lepa in zadovoljila vaše okuse. Kuhinja mora biti tudi funkcionalna ter čim bolj enostavna za čiščenje in vzdrževanje. En del tega problema se nahaja v pomivalnem koritu in neprimerni pipi.

Materiali v kuhinji

Za kuhinjo izberite kakovostne materiale, ki bodo enostavni za čiščenje in vzdrževanje.

Boste posodo pomivali na roke ali v pomivalnem stroju? Od tega je odvisno, ali potrebujete visoko montirano armaturo, morda celo prho za izpiranje, ali pa bo dovolj zgolj običajna kuhinjska pipa. Kaj pa drugi materiali v kuhinji? So samo lepi ali pa tudi enostavni za vzdrževanje in čiščenje?

Cena in kakovost

Draga kuhinja ne pomeni vedno boljše kakovosti, tiste najcenejše pa vsekakor ne sodijo med najbolj kakovostne. Razlike v ceni nastanejo zaradi uporabe različnih materialov, ki so pri najcenejših modelih, blago rečeno, skromni. Hitreje se uničijo, pult zgnije, vrata omaric pa so morda že na začetku videti v neravnovesju.

Nekdo bo rekel, da ne rabi kuhinjske nape in bo raje prihranil, potem pa po prvi uporabi kuhinje opazi, kako zelo ga je polomil. Ker boste precej časa preživeli v kuhinji in uporabljali elemente v njej, je vsekakor dobro, da se odločite za kuhinjo iz kakovostnih materialov, ki vam bodo olajšali življenje in namesto slabe volje na ustnice risali nasmehe.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.