Na kaj moramo paziti pri opremljanju sodobnega stanovanja?

Opremljanje sodobnega stanovanja zahteva veliko mero premišljenosti. Zakaj? Ker se lahko prostori, namenjeni prijetnemu počutju, hitro spremenijo v prostore, ki nas utesnjujejo in spravljajo v slabo voljo.

1. Opremljanje stanovanja po meri stanovalcev

Za vsak prostor določite najprej najnujnejšo opremo, torej tisto, brez katere ne bo šlo. Pri tem upoštevajte svoj življenjski stil in navade, prav tako pa velikost prostora, ki vam je na voljo. Poskrbite, da bodo prostori zagotavljali udobje tistim, ki jih bodo uporabljali. Če opremljate stanovanje zgolj zase, verjetno ne bo opremljeno enako kot bi bilo stanovanje za par ali za družino z otroki. Skupni prostori, v katerih se boste največ zadrževali, naj bodo všeč vsem, prav tako pa ne pozabite, da boste imeli v njih večkrat tudi goste.

2. Ničesar preveč, ničesar premalo

Realno opremljanje sodobnega stanovanja ne more vedno slediti trendom. Če se pri opremljanju stanovanja zgledujete po oblikovalskih in arhitekturnih revijah, se lahko hitro zgodi, da zaidete v skrajnost – ali bo vaše stanovanje prazno in brez duše, ali pa »načičkano« kot podeželska pravljična hišica. Pomembno je, da najdete ravnotežje med praktičnostjo in domačnostjo.

3. Prava kombinacija barv

Brez barv ni dobrega počutja, saj smo ljudje v prvi vrsti vizualna bitja. Preden se lotite pleskanja, si torej naredite barvni načrt – izberite eno ali dve barvi, ki bosta v prostorih prevladovali, nato pa dodajte še dve, ki ju boste uporabili za poudarke.

4. Prazne stene so dolgočasne

Opremljanje stanovanja ni gotovo, ko vanj postavite vse pohištvo. Z njim namreč izkoristite le tlorisno površino, ostanejo pa vam še štiri stene, ki lahko bistveno vplivajo na vzdušje. Poskrbite, da ne bodo prazne, ter jih opremite z ogledali, slikami in fotografijami.

5. Igra svetlobe

Večina sodobnih stanovanj ima velika okna, ki običajno presegajo gradbene minimume. Ta podnevi dobro skrbijo za ravno prav svetlobe (in regulacijo s pomočjo senčil), ko naravne svetlobe zmanjka, pa moramo imeti dober načrt za razsvetljavo z umetno svetlobo. Premalo svetlobe nas hitro spravi v slabo voljo, zato naj opremljanje stanovanja predvideva tudi izbiro učinkovitih in estetskih svetil – tako specifičnih kot ambientalnih.

6. Čiščenje in pospravljanje

Opremljanje sodobnega stanovanja brez misli na to, kako boste v njem kasneje vzdrževali red, vas lahko stane kar nekaj sivih las. Pomislite na to, koliko časa boste imeli na voljo za čiščenje ter pospravljanje oziroma koliko ste ga obojemu sploh pripravljeni posvetiti. Če pospravljanje ni vaša vrlina, si ga že v naprej olajšate. Namesto mehkih talnih oblog se odločite za trda tla, ki se hitreje očistijo. Namesto odprtih polic shranjujte stvari v omare z drsnimi vrati, v katerih se ne vidi nered. Odrecite se policam z drobnarijami, na katerih se bo nabiral prah …

Komentiranje onemogočeno.