Priljubljene sorte solate

Ste že kdaj razmišljali o tem, katero sorto ali vrsto solato imate najraje? Večina ljudi namreč obožuje solate in zelenjavo nasploh, vendar so med njimi tiste sorte, ki imajo pred drugimi vsekakor veliko prednost.

Verjetno so nam določene solate bolj okusne in tudi lažje jih kombiniramo z ostalo zelenjavo ter jedmi. Tisti, ki solato sami pridelujete, najbrž na to vprašanje gledate nekoliko drugače. Kakor koli že, na našem območju je določena sorta solat v veliki prednosti, kar se tiče uporabe, okusa in tudi načina pridelave.

Najbolj priljubljene sorte na naših vrtovih in krožnikih

Predstavljamo vam nekaj najbolj priljubljenih sort, ki jih lahko v določenih letnih obdobjih srečamo na naših vrtovih ter seveda tudi na krožnikih.

Solata Unicum zagotovo velja za eno od bolj priljubljenih sort solate pri nas. Je poletna krhkolistna sorta solate. Zanjo je značilno, da so njene glave temno zelene, obarvane z rjavimi pegami. Taka solata je primerna kombinacija k mnogim jedem in velja za izjemno okusno.

Tudi solata Posavka velja za krhkolistno solato, za katero je značilno, da v toplejših krajih prezimi tudi na prostem. V hladnejših krajih jo moramo primerno pokriti. Njene glave so velike in prav tako temno zelene.

Še ena priljubljena sorta, prav tako krhkolistna, je solata Marija, ki jo lahko sejemo skozi vse leto. Njene glave so okrogle in imajo nazobčane listne robove. Za tovrstno sorto je značilno, da dobro prenaša poletno vročino, prav tako tudi zimski mraz.

Vsem dobro poznana, seveda tudi po okusu, je solata Leda, ki velja za poletno solato in poletno vročino tudi zelo dobro prenaša. Njene glave so velike, velja za strnjeno sorto, ki je svetlo zelene-rumenkaste barve.

Solata Canasta je sorta solate, ki jo lahko sejemo celo leto, njene glave so okrogle rozete z nazobčanim ter rdeče obarvanim robom. Tudi ta sorta solate izjemno dobro prenaša poletno vročino in zimski mraz.

Priljubljeni sorti sta še solata Dalmatinska ledenka ter solata Gentilina, ki ju nemalokrat najdemo na svojih krožnikih, saj prav tako veljata za okusni solati.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komentiranje onemogočeno.