Robotska kosilnica: razlogi ZA in PROTI

Če imate v lasti ali najemu hišo in okoli nje velik vrt, je velika verjetnost, da ste že razmišljali o nakupu robotske kosilnice. Ta velja za visokotehnološko napravo, ki lahko odlično poskrbi za košnjo trate, in to brez vaše pomoči. Vse skupaj je slišati fantastično, zato ni čudno, da se je o tej napravi, ko je prvič stopila na trg, tako veliko govorilo in pisalo.

Čeprav je robotska kosilnica neštetokrat označena kot izvrsten pripomoček za preprosto košnjo trate, nima samo svojih pristašev, temveč tudi tiste, ki nad tovrstno napravo niso najbolj navdušeni. V nadaljevanju zato ne izpostavljamo samo prednosti, temveč tudi slabosti, da boste lahko razumeli, zakaj vsak ne more biti dovolj navdušen nad njo. Če vas slabosti ne bodo preveč zmotile, se boste priključili še vedno dovolj veliki množici ljubiteljev. V nasprotnem primeru boste postali zagovornik tistih, ki je ne bi kupili za noben denar na svetu.

Prednosti robotske kosilnice

Nič več ročne košnje: verjetno ena od najpomembnejših prednosti robotske kosilnice je, da za trato lahko poskrbi kar namesto vas. Košnje vam torej ne bo treba več opravljati; če ne popolnoma, pa boste vsaj zmanjšali pogostost košenja. Tovrstna prednost je mamljiva predvsem za tiste, ki košnje ne marajo preveč ali jo celo sovražijo.

Napredna tehnologija: robotska kosilnica velja za eno od najboljših visokotehnoloških vrtnih naprav, na katere se lahko zanesete. Vključuje številne odlične funkcije, ki so odvisne predvsem od modela. Naprava lahko na primer vsebuje navigacijski sistem za ustvarjanje posebnih vzorcev košnje ali senzorje za zaznavanje ovir, daljinski upravljalnik in podobno.

Tehnologija robotske kosilnice

Robotska kosilnica omogoča natančno nastavitev lokacije košnje.

Preprosta za shranjevanje: robotska kosilnica je majhna naprava, ki za shranjevanje ne potrebuje prav dosti prostora. Pospravite jo lahko v lopo za orodje in jo tam hranite v polnilni postaji.

Tiho delovanje: robotska kosilnica deluje tiho. Sosedov tako med košnjo ne boste motili s hrupom. Za delovanje jo zato lahko brezskrbno programirate podnevi ali ponoči.

Varna naprava: robotska kosilnica ima vgrajene posebne varnostne funkcije, kar pomeni, da je dovolj varna naprava tudi za otroke in hišne ljubljenčke. Ker ima senzorje, z njimi lahko zazna predmete, ki se znajdejo na poti. Ko takšno napravo dvignete od tal, samodejno preneha delovati.

GPS funkcija za slednje naprave: na sploh so visokotehnološke naprave še toliko bolj mamljive za nepridiprave. Slednjega se zavedajo proizvajalci robotskih kosilnic, zato v naprave vključujejo tudi funkcijo GPS za sledenje. Nekateri modeli se lahko povezujejo s pametnimi telefoni. Večina kosilnic za delovanje zahteva PIN kodo. To pomeni, da v primeru kraje naprava postane povsem neuporabna.

Slabosti robotske kosilnice

Cena: dejstvo je, da so izdelki nove tehnologije precej dragi. Tudi rezervni deli so cenovno manj dostopni, zlasti rezila, baterije, prav tako vzdrževanje. Slednje občutite še posebej tedaj, ko je treba napravo popraviti ali zamenjati katerega od sestavnih delov.

Dolgotrajno nameščanje: sama postavitev robotske kosilnice lahko vzame kar nekaj časa. Preden pripomoček prične učinkovito delovati, morate ustrezno namestiti obodno vodilno žico. Slednje vzame največ časa, čeprav delo opravi nekdo drug, ki je na tem področju morda izkušenejši.

Rezultati niso takojšnji: sprva precej težko opazimo, da smo sploh kaj opravili z robotsko kosilnico. Naprava namreč z vsakim prehodom odreže nekaj centimetrov trave, nato slednje ponovi večkrat, da lahko pokrije celotno območje, ki je nastavljeno za košnjo. Naprava je precej majhna in počasna. S pomočjo tradicionalne kosilnice bi enako delo končali precej hitreje in takoj videli rezultate.

Življenjska doba baterije: robotska kosilnica torej deluje relativno počasi. Kosi po naključnih vzorcih in ves čas uporablja baterijo. Če je trata velika, je precej velika verjetnost, da bo malemu robotu prej zmanjkalo baterije, kot pa bo opravil svoje delo. Nekatere baterije za robotske kosilnice zdržijo samo nekaj sezon.

Rezervne dele je težko hitro najti: ena od večjih slabosti je, da včasih težko najdete in kupite primerne rezervne dele. Obenem so ti še precej dragi.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Komentiranje onemogočeno.