Kako poskrbeti za učinkovito zalivanje vrta?

Ukvarjanje z vrtom in pridelovanje zelenjave je obenem koristno za družinski proračun in dvojno koristno za zdravje. V prvi vrsti, ker se tako na krožniku znajde sveža in zdrava zelenjava, hkrati pa urejanje vrta in predelava te zelenjave terja tudi nekaj gibanja na svežem zraku.

Vrt od nas zahteva celega človeka ali kar družino, ki pomaga pri obdelavi, obenem pa je potrebno o gojenju in vsem ostalem tudi nekaj malega vedeti. Vsi vemo, da je treba vrt zalivati, ni pa nujno, da to počnemo prav. Kako torej poskrbeti za učinkovito zalivanje vrta?

Rastline potrebujejo vodo

Poleg kvalitetne zemlje, polne hranil in ugodne klime, rastline za svojo rast potrebujejo tudi vodo. Enako kot ljudje, rastline brez vode ne morejo preživeti. Na drugi strani pa prav tako ni vseeno, na kakšen način jih zalivamo in koliko vode jim namenimo.

Zalivanje rastlin

Najpomembnejša stvar za rastline, poleg primerne zemlje, je vsekakor voda.

Pretirano zalivanje namreč poplavi zemljo, ki tako postane težavna za korenine, saj lahko povzroči njihovo odmiranje oziroma gnitje. Ni vseeno, o katerem obdobju leta govorimo kot tudi ne o tem, kakšen sistem pri zalivanju uporabljamo.

Ciljano zalivanje

Če si predstavljate, da boste na vrt potegnili zalivalno cev in vse povprek zalili vrt, to ne bo ravno najboljša odločitev. Najbolje je rastline zalivati spodaj tik ob rastlini, saj na ta način rešimo kar nekaj težav. V prvi vrsti namenimo rastlini dovolj vode, a ne preveč.

Zalivanje po rastlinah in listih prav tako ni dobra ideja, saj vlaga na njih ustvari idealno okolje za rast glivic in nastanek različnih bolezni. In še nekaj. V primeru, da zalijemo samo rastlino pri dnu in ne celega vrta, bomo omejili tudi rast plevela, ki tako ne bo imel na razpolago dovolj vode za svojo rast.

Kakšno vodo uporabiti?

Če se še malce vrnemo k zalivalni cevi, je dobro omeniti, da je za vrt in rastline najboljša malce postana voda ali deževnica. Voda iz pipe je velikokrat preveč klorirana in kot takšna zanje ni najboljša. Prav tako ni vseeno, ali je prejšnji dan padal dež ali pa je za nami daljše suho obdobje.

Rastline potrebujejo določeno količino vode, vendar ne preveč. Vsekakor pa je potrebno biti še posebej pazljiv v najbolj vročih mesecih, ko vode kronično primanjkuje. V primeru, da rastline zalivamo premalo se kaj hitro lahko zgodi, da bo pridelek manjši, manj kvaliteten ali pa ga sploh ne bo. Nikoli ne zalivamo ob najhujši temperaturi, pač pa zjutraj ali pozno popoldne.

Kako vedeti, koliko vode?

Veliko domačih vrtičkarjev se znajde v dilemi glede zalivanja, ko je prst na videz vlažna in je morda vmes kaj deževalo. Pomagamo si lahko s posebnim merilnikom vode, s katerim bomo imeli na voljo vedno prave informacije o tem, koliko vode vrt potrebuje, če sploh kaj.

Z merilnikom vode tudi v primeru dežja takoj vemo, ali je vrt prejel dovolj vode ali pa morda potrebuje še nekaj naše pomoči. Še posebej poleti se zalivanja lotimo pogosteje, a obstaja tudi rešitev za to. Okoli rastlin razprostremo zastirko iz pokošene trave, ki bo dlje časa zadrževala vodo v območju rastline.

Ob rednem in pravilnem zalivanju seveda ne gre pozabiti tudi na ustrezna hranila oziroma gnojila.

Delite prispevek tudi z drugimi...Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Komentiranje onemogočeno.