Uporaba svetil v dekorativne namene

V sodobno opremljeni stanovanjih se dekorativna svetila ne uporabljajo zgolj zaradi njihovega prvotnega namena, torej razsvetljave, temveč tudi zaradi estetike. Medtem, ko smo se včasih odločali za svetila, za katera bi želeli, da jih nihče ne opazi, uporabljamo zdaj svetila, ki pritegnejo pozornost. Dekorativna svetila, ki vdihnejo prostoru dušo.

Na kaj moramo pomisliti, ko se odločimo, da bodo naš dom polepšala dekorativna svetila?

1. V nobenem prostoru ne zadošča zgolj ena sama svetilka, saj so potrebne tako ambientalne kot funkcionalne luči. To pomeni, da bomo morali kombinirati različna »navadna« svetila, ki jih ne želimo izpostavljati, ter dekorativna svetila. Prva naj se res kar najbolj zlijejo s prostorom. Odločite se za skorajda neopazne stropne »plafonjere« ali tudi vgradna svetila in reflektorje, ki ne pritegnejo pogledov. To kombinirajte z dekorativno svetilko, ki je precej opazna – s posebnim lestence, ali stoječo svetilko.

2. Če so bivalni prostori vašega doma precej odprti in povezani, brez jasno izraženih prehodov, potem je treba računati nato, da se morajo tako pohištvo kot tudi dekorativna svetila medsebojno ujemati. Najbolje je, če se odločite za svetilke iz iste linije oziroma kolekcije – in imate tako nad jedilno mizo zanimiv lestenec, v dnevni sobi pa ujemajočo se stoječo svetilko. Pogosto vam to seveda nebo uspelo, in takrat se je treba odločiti zgolj za kombinacijo istega stila. Če imate lestenec, ki kombinira mlečno steklo in medenino nad jedilno mizo, naj bodo takšne na primer tudi stenske svetilke v osrednjem bivalnem prostoru.

3. Več barve, ali manj barve? Kako barvita bodo vaša dekorativna svetila je odvisno od stilske urejenosti doma. Tam, kjer prevladuje podeželski stil in je dosti barvitosti in dekoracije že pri drugi opremi, je bolje ostati zmeren. Če ste stanovanje opremili s pohištvom ravnih linij ter je ostalo bolj kot ne v okviru belih sten in temnega pohištva, pa naj svežino v vaš dom vnesejo dekorativna svetila Zakaj ne bi izbrali vpadljivih oranžnih, modrih ali vijoličnih luči?

4. Z lepimi svetilkami vsekakor ne gre pretiravati. Vaš arhitekt je že ob načrtovanju vašega doma predvidel, koliko umetne svetlobe bo potrebne, ter tudi načrtoval, kakšen tip svetil naj bi se kje uporabljal. Če vam je za dnevno sobo, ki naj bi bila hkrati tudi delovna soba, predvidel stropno svetilko, stoječo svetilko in še štiri stenske, potem je svetil dejansko toliko, da ne morejo biti vse nekaj posebnega. Saj ne želite, da bi namesto posebno, svetilke delovale kičasto, kajne?

Komentiranje onemogočeno.